Stichting Katalysator

Wij helpen duurzame ondernemers in ontwikkelingslanden vooruit!

Resultaten Biogas Colombia

Het project biogas Colombia is inmiddels succesvol afgerond!!! 

Van 24 tot en met 26 oktober 2014 hebben we een 3 daagse workshop biogas installatie bouwen gegeven in Colombia. Ongelooflijk wat een enthousiasme en deelnemers uit heel Colombia. Perfect geregeld door onze lokale partners, Martha en Thomas van de Colombiaanse NGO Transitional Minds die ook de vertaling naar het Spaans voor hun rekening hebben genomen. Jelmer als theoretisch specialist, Coen als technisch specialist en Alain als ondersteuning op ieder gebied. 

In deze drie dagen hebben we de deelnemers theorie bijgebracht en samen de biogas installatie gebouwd en opgestart. Een perfecte combinatie van theorie en praktijk voor deze deelnemers. Allemaal met als doel dat iedereen hierna zelf een biogas installatie zou kunnen bouwen. Met behulp van het instructieboekje en de materiaallijst met lokale prijzen gaven ze allemaal aan dat het hun zeker zou lukken en dat ze graag op hun eigen locatie ook op gratis biogas wilde koken. De laatste dag hebben we de reactor opgestart met 3 vaten koeienmest van de buurman. Na het systeem ontdaan te hebben van zuurstof ontstond er al snel een brandbaar gas, kon de gasdruk afgesteld worden en kon een echte demonstratie gegeven worden om te koken op biogas! Osiris zal de gebouwde biogas installatie onderhouden en de gasproductie voor ons meten de komende jaren zodat ons onderzoek wetenschappelijke onderbouwing krijgt.

 

De kroon op ons werk kwam al de dag na de workshop: de gashoudersvaten waren 6 cm gestegen, oftewel het eerste biogas was al geproduceerd!!! Na terugkomst van het katalysator team (Jelmer, Coen en Alain) in Nederland kregen we na twee weken bericht van de lokale operator (Osiris) dat de gasproductie nog steeds op peil ligt.

 

Speciale dank gaat uit naar Foundation Imagine voor alle steun bij dit project, bedankt!

Kijk hieronder de video die Osiris heeft gemaakt enkele maanden na ons bezoek aan Colombia en vergeet niet alle foto's onderaan deze pagina te bekijken:

Het doel van het project was om een werkende biogas installatie op te zetten om de voordelen van koken met biogas te laten zien aan de mensen in de regio. Momenteel gebeurd dat vaak met gasflessen of met brandhout. Op hout koken heeft nadelen voor de gezondheid en veroorzaakt ook ontbossing. Gasflessen zijn ook problematisch: duur en vaak de flessen van ver worden gehaald, over slechte wegen. 

De doelen samengevat:

  • Bouw van een permanente biogas installatie in het afgelegen eco-village "Anthakarana" in Colombia.
  • Het realiseren van een effectieve operationele periode van minstens vijf jaar.
  • Verspreiden van kennis over de bouw en bedrijfsvoering.
  • Evaluatie van het project met het oog op verdere ontwikkeling en eigen ondernemerschap.


Powerpot en led light

Succes van het project is afhankelijk van de integratie van biogas in lokale community. Des te nuttiger het gas voor hun is, des te succesvoller het project. Een van de grootste uitdagingen het gasgebruik, dit moet veilig en gemakkelijk. Stichting Katalysator investeert ook in mogelijke toepassingen waardoor biogas nog beter tot zijn recht komt. De focus ligt op simpele technologieën die relevant zijn in ontwikkelingslanden:

  • Gas opslag voor transport
  • Elektriciteit productie in combinatie met koken
  • Elektriciteit productie in een kleine generator
  • Batterijen opladen


Kleinschalige elektriciteitsproductie met een Powerpot! 

Met de Powerpot kan worden gekookt en tegelijkertijd elektriciteit worden opgewekt, dit is beschikbaar via een usb outlet. Hiermee kan bijvoorbeeld een telefoon mee worden opgeladen of een powerbank. Maar ook een led-light kan op biogas branden mbv de Powerpot, zie foto.


Geniet van de foto's: 

E-mailen
LinkedIn